Travel New Mexico- Land of Enchantment

12 Daagse tour door New Mexico, USA

Sandia berg met uitzicht op Albuquerque

Wie een bijzonder gedeelte van de USA wil zien en geinteresseerd is in een staat met een aparte geschiedenis en cultuur, moet New Mexico bezoeken. New Mexico is 'the pure South West', in al zijn verscheidenheid.

New Mexico is betoverend: een blend van Indian en Hispanic culturen. Zichtbaar in vele pasteltinten, veroorzaakt door de alom aanwezig uitzonderlijke lichtval die natuurlijk als inspiratie diende voor vele schilders,zoals Geogia O'Keeffe.

Speciaal voor hen die wat anders willen doen dan de bekende Californian tourist trips ,organiseren wij een unieke 12 daagse reis door New Mexico waarbij natuur, cultuur, kunst, wetenschap en outdoor centraal staan.

New Mexico facts and figures

High Desert

New Mexico is een van de grootste staten qua oppervlakte van de USA. Nederland past er ruim zeven keer in. Er wonen 2 miljoen mensen waarvan ongeveer 40% van Hispanic zijn en 10 % van Indiaanse afkomst. Na de Mexicaans-Amerikaanse oorlog( 1846-48) werd New Mexico toegevoegd als Territory aan de USA. Het verkreeg Statehood in 1912, als 47ste staat. De staat telt 22 Indian Reservations. De hoofdstad van New Mexico is Santa Fe, gesticht in 1610 en daarmee de oudste 'State Capital' van de USA. De grootste stad, met meer dan een half miljoen inwoners, is echter Albuquerque, liggend aan de Rio Grande. Route 66 loopt dwars door de stad . New Mexico bestaat voor een zeer groot gedeelte uit 'high desert'. Santa Fe ligt op 2000 meter hoogte, Albuquerque op 1600 meter. De voertaal is Engels, alhoewel in de kleinere plaatsen nog wel Spaans gesproken wordt.De meeste oudere Hispanics spreken naast Engels ook nog Spaans .

Veel toeristen naar de USA volgen de bekende paden, maar New Mexico is veelal onbekend voor de Europeanen. Het is echter uniek in de combinatie van klimaat, natuur en wilderness, cultuur en kunst,outdoor sports, wetenschap en een speciale keuken. Deze combinatie trekt jaarlijks gestaag een speciale groep reizigers uit de USA en Canada , niet de massa.

Met gemiddeld jaarlijks meer dan 75% zonneschijn en 20 centimeter regenval per jaar, is dit droge klimaat aangenaam , ook in de zomer bij 35 graden C. De natuur en met name de bijzondere lichtval is vaak adembenemend.The Gila widerness in de South-West is de oudste toegewezen wilderness in de USA. White Sands is een sprookjesachtige woestijn van wit gipszand. De vele Wild West films die opgenomen zijn in New Mexico verhalen van de high desert , de talrijke wouden en bergen. De combinatie van Indian art en de Hispanic cultuur heeft een unieke New Mexican blending opgeleverd, en is overal zichtbaar, binnen- en buitenshuis. Santa Fe is het derde kunstcentrum van de USA ,heeft zo'n 240 artgalleries en uiteraard het Georgia O'Keeffe musuem. Taos, het kleine broertje met zjn bijzondere ligging, huisvest de beste skischool van de USA. New Mexico heeft per capita het hoogste percentage Ph.D houders in de USA. Los Alamos, met het National Laboraty ( Manhatten project olv Oppenheimer) en de Sandia-laboratoria in Albuquerque zijn daar natuurlijk debet aan. En dan de New Mexican keuken. Geen Tex- Mex, maar eigen smaak en gerechten waarbij red en green chile centraal staan. Uiteraard afkomstig uit Hatch,NM. 

Georgia O'Keeffe